Syöpäkutina – Syöpäoire, tunnistaminen ja hoito
Syöpäkutina on eräs vähemmän tunnetuista syövän oireista, mutta se voi vaikuttaa merkittävästi syöpäpotilaan elämänlaatuun. Syöpäkutina on yleistä erityisesti lymfoomissa, mutta se voi liittyä myös muihin syöpätyyppeihin. Syöpäkutina on usein kroonista ja vaikeasti hallittavaa, ja siihen voi liittyä voimakas, koko kehon tai tietyn alueen kutina, joka ei johdu ihon näkyvästä ongelmasta.
Kutina voi aiheutua monesta eri syystä, kuten stressistä tai muusta elämänmuutoksesta, joten älä panikoi liian aikaisin, mutta pitkään jatkuvan epämääräisen kutinan syy tulisi joka tapauksessa selvittää, oli syy mikä tahansa. Syövän pelko, eli karsinofobia on yleinen fobia, mutta jatkuvat oireet on silti otettava vakavasti. Tässä artikkelissa syvennymme syöpäkutinan syihin, sen yleisiin oireisiin, hoitovaihtoehtoihin ja siihen, milloin on tärkeää hakeutua lääkäriin.
Miten yleistä on syöpäkutina?
Syöpäkutina voi olla yleinen oire tiettyjen syöpätyyppien, kuten Hodgkinin lymfooman, yhteydessä. Tutkimusten mukaan jopa 30–40 % Hodgkinin lymfoomaa (imusolmukesyöpä) sairastavista kokee kutinaa ennen muita syöpäoireita, kuten suurentuneita imusolmukkeita, yöhikoilua tai kuumeilua. Vaikka syöpäkutina voi tuntua ”vain kutinalta”, se on monille potilaille jatkuvasti elämää häiritsevä ongelma.
Voimakas, hallitsematon kutina voi vaikuttaa uneen, mielialaan ja yleiseen hyvinvointiin. Jatkuvaa, epämääräistä kutinaa ei kannata ohittaa ja ennuste syövän voittamiseen on sitä suurempi, mitä aikaisemmin selvität kutinan aiheuttajan.
Syöpäkutinan oireet ja ilmeneminen
Syöpäkutina on usein voimakasta, pitkäkestoista ja siihen voi liittyä muita oireita, kuten:
- Polttava tai kihelmöivä tunne iholla
- Laaja-alainen kutina ilman näkyvää ihottumaa
- Ajoittainen aaltoilu kutinan voimakkuudessa
- Raapimisen tarve, joka ei tuota helpotusta
- Kutinan leviämisalttius, erityisesti yöllä, jolloin oire voi tuntua pahentuvan
Oireiden vakavuus ja kesto voivat vaihdella yksilökohtaisesti. Toisilla kutina on jatkuvaa, toisilla se voi ilmetä ajoittain voimakkaampana. Kutina saattaa lisääntyä esimerkiksi stressin tai syöpähoitojen myötä.
Miksi syöpä aiheuttaa kutinaa ja kuinka se ilmenee?
Kutina ei aina ole suoraan syövän aiheuttama, vaan voi liittyä myös elimistön reaktioon jossain muussa aiheuttajassa ja oireet voivat olla hyvin samankaltaisia, kuin syövän aiheuttamana. Syöpäkutinan syntymekanismeja on tutkittu paljon, ja niihin kuuluu monia erilaisia biokemiallisia prosesseja:
-
Tulehdusreaktio: Syöpäsolut voivat aiheuttaa elimistössä tulehdusreaktion, joka voi johtaa syöpäkutinaan. Tulehdusreaktio tuottaa sytokiineja, kemikaaleja, jotka stimuloivat hermopäätteitä ja aiheuttavat kutinaa.
-
Histamiinin vapautuminen: Tietyt syövät voivat vaikuttaa histamiinin tuotantoon kehossa, ja tämä voi puolestaan johtaa kutinan tunteeseen. Erityisesti lymfoomat voivat saada aikaan histamiinireaktioita, jotka laukaisevat kutinaa.
-
Maksan ja munuaisten toiminnan häiriöt: Jos syöpä leviää maksaan tai munuaisiin, näiden elinten toiminta voi heikentyä. Esimerkiksi maksasyöpä voi aiheuttaa sappihappojen kertymistä elimistöön, mikä aiheuttaa kutinaa. Munuaisten toiminnan heikkeneminen voi myös lisätä kehon myrkkyjen määrää, mikä voi ilmetä kutinana.
-
Syövän hoitojen sivuvaikutukset: Syövän hoitomuodot, kuten kemoterapia ja sädehoito, voivat aiheuttaa kutinaa joko hoidon aikana tai sen jälkeen. Lisäksi immunoterapia ja jotkin biologiset lääkkeet voivat aktivoida immuunijärjestelmää niin, että se tuottaa kutinaa aiheuttavia yhdisteitä.
Syöpä ja kutina: Ketkä ovat alttiimpia syöpäkutinalle?
Syöpäkutinan riski voi olla suurempi tietyissä syöpätyypeissä ja tietyillä potilasryhmillä. Yleisiä riskitekijöitä ovat:
- Lymfoomat: Erityisesti Hodgkinin lymfooma, eli imusolmukesyöpä jossa kutina on merkittävä oire jopa ennen diagnoosia.
- Levinnyt maksasyöpä: Kutina liittyy maksan toiminnan häiriöihin ja sappihappojen kertymiseen elimistöön. Myös stressi voi aiheuttaa närästystä ja kutinaa.
- Myelooma ja leukemia: Nämä verisyövät voivat aiheuttaa elimistössä immuunireaktioita, jotka johtavat kutinaan.
- Sädehoidon ja kemoterapian altistuminen: Potilailla, jotka saavat sädehoitoa tai kemoterapiaa, on suurempi riski kokea kutinaa näiden hoitojen vaikutuksesta.
Syövän aiheuttaman kutinan hoitokeinot
Syöpäkutinaan on saatavilla helpotusta monipuolisesti, joten oireista ei tarvitse välttämättä kärsiä. Hoitomuodot sisältävät itsehoitoa, sekä lääkehoitoa jotka voivat tuoda helpotusta potilaalle.
Lääkehoito ja syöpäkutina
-
Antihistamiinit: Näitä käytetään, jos kutinan taustalla on histamiinireaktio. Niistä voi olla apua lyhytaikaisesti, mutta niiden teho vaihtelee henkilökohtaisesti.
-
Kortikosteroidit: Näitä voidaan käyttää joko suun kautta tai iholle levitettynä tulehduksen ja kutinan hillitsemiseksi.
-
Gabapentiini ja pregabaliini: Nämä lääkkeet on kehitetty hermokivun hoitoon, mutta ne voivat auttaa myös syöpäkutinaan.
-
Naltreksoni: Tutkimuksissa on havaittu, että naltreksoni voi auttaa lievittämään kutinaa joillakin syöpäpotilailla.
-
UV-valohoito: Joillekin potilaille on hyötyä valohoidosta, joka auttaa vähentämään kutinaa ja sen vaikutuksia iholla.
Elämäntapakeinot ja vaihtoehtoiset hoidot syövästä johtuvaan kutinaan
Lääkehoidon lisäksi monet elämäntapaan liittyvät tekijät voivat auttaa kutinan lievittämisessä:
- Kosteuttavat voiteet: Kosteutus on tärkeää kuivan ihon ehkäisemiseksi. Erityisesti saippuattomat, hypoallergeeniset kosteusvoiteet voivat helpottaa oloa.
- Viileät suihkut ja kylmähauteet: Viileä vesi voi rauhoittaa kutisevaa ihoa.
- Vaatetus: Hengittävät ja luonnonmateriaaleista, kuten puuvillasta valmistetut vaatteet, voivat vähentää kutinaa.
- Stressinhallinta: Stressi voi pahentaa kutinan tunnetta, joten stressinhallintamenetelmät, kuten hengitysharjoitukset ja mindfulness, voivat auttaa oireiden hallinnassa. Jos sinulla esiintyy masennusoireita, hanki niihin apua ammattilaiselta, äläkä jää oireittesi kanssa yksin.

Milloin lääkäriin kutinaan vuoksi?
Jos kutina on jatkuvaa, häiritsevää ja siihen liittyy muita oireita, kuten epänormaalia väsymystä, kuumeilua, yöhikoilua tai selittämätöntä painon laskua, on tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi arvioida tilanteen ja tehdä tarvittavat tutkimukset, jotta kutinan taustalla oleva mahdollinen syy voidaan selvittää.
”Jos epämääräinen kutina vaivaa sinua pitempään, kannattaa syy joka tapauksessa selvittää, vaikka kutina ei olisikaan syövän aiheuttamaa. Mitä aikaisemmin syöpä havaitaan, sen paremmin se on hoidettavissa”
Syöpäkutina syövän oireena – Yhteenveto
Syöpäkutina on vakava oire, joka voi vaikuttaa suuresti syöpäpotilaan elämänlaatuun. Krooninen kutina on erityisen yleinen lymfooman ja maksasyövän yhteydessä, mutta sitä esiintyy myös muissa syöpätyypeissä ja syöpähoitojen yhteydessä.
Syöpäkutinan lievitykseen on monia eri keinoja lääkkeistä ja valohoidosta kosteutukseen ja elämäntapamuutoksiin, jotka yhdessä voivat parantaa potilaan elämänlaatua. Jos kutina on jatkuvaa tai siihen liittyy muita vakavia oireita, on suositeltavaa hakeutua lääkäriin mahdollisimman pian. Täältä löydät vertaistukea syövästä selviämiseen